Wat kost de baby?

schattig berenpakjeBabytjes zijn enorm leuk en schattig! Maar even iets heel anders … wat kost een kind? Een kind kost geld, hoe je het wendt of keert. Reden genoeg om je financiële situatie onder de loep te nemen.

Wat kost de baby, is wel het laatste waar je tijdens de bevalling aan denkt. Toch wordt je bankrekening, met de komst van de kleine, behoorlijk geplunderd. Het is daarom verstandig om vooraf in kaart te brengen welke financiële gevolgen de komst van jullie kind heeft.

Om een inzicht in de kosten te krijgen, kun je met vrienden praten die al vader zijn. Zij weten precies wat je te wachten staat en kunnen je vaak alle ins and outs vertellen.

Kostenposten

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft uitgerekend dat als het netto-inkomen van een gezin per maand € 1700,- is, de kosten voor een kind ruim 17% zijn. Dat betekent dat de kosten voor een kind € 289,- per maand bedragen. (Dit percentage is overigens een gemiddelde.)

Een aantal kosten maak je al voor de geboorte van je kind. Denk hierbij aan de babykamer, box, kinderwagen en kleding. Een babykamer inrichten kost al gauw zo’n € 500,-.

Als je een handige papa bent, kun je ook zelf alle meubels maken, zoals de commode, het ledikant en een kledingkast.

Hoewel ouders het beste voor hun kind willen, hoef je niet altijd voor de duurste spullen te kiezen. Wil je dat je kind in merkkleding loopt of vind je kleding van de Hema ook prima? Wil je pronken met een Bugaboo of is een budget kinderwagen ook goed? Die keuze is aan jullie.

Kinderopvang is ook een kostenpost die je voelt in je portemonnee. Een uurtje kinderopvang kost al gauw tussen de € 5,- à € 6,- per uur. Misschien willen je (schoon)ouders oppassen; dan kun je deze kosten iets drukken.

Tegemoetkoming

De overheid komt ouders met kinderen tegemoet. Wanneer je kind is aangegeven bij de gemeente, heb je recht op kinderbijslag. Kinderbijslag wordt uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank. Hou voor het eerste kind rekening met een tegemoetkoming van € 194,- per kwartaal.

Daarnaast is het kindgebonden budget in het leven geroepen, dat is ook een tegemoetkoming. Dit budget is inkomensafhankelijk, niet iedereen komt er voor in aanmerking.

Bron artikel: ouders van nu