Leefadviezen

Een goede gezondheid en conditie bevorderen het verloop van je zwangerschap en de groei van je baby. Hieronder staan adviezen over een gezonde leefwijze.

Foliumzuur

Bij iedere vrouw die zwanger wil worden of net zwanger is, wordt er geadviseerd om foliumzuur te slikken. Door het slikken van foliumzuur vermindert de kans op bepaalde afwijkingen aanzienlijk, wel met 50%, bijvoorbeeld een open ruggetje. Wij raden je dan ook aan om te starten met het slikken van foliumzuur zodra je een kinderwens hebt en hiermee door te gaan tot de 10e week van je zwangerschap. Dagelijks 1 tablet van 0.5 mg is voldoende. Het is veelal ook verwerkt in een vitaminepreparaat speciaal voor zwangeren.

Roken

Tijdens de zwangerschap kan roken of ‘meeroken’ een nadelige invloed hebben op de ontwikkeling van je kindje. Gevolg van roken is een mindere doorbloeding van de placenta (moederkoek), waardoor er verminderde zuurstoftoevoer is naar het kindje. Dit kan vaak leiden tot een lager geboortegewicht en een vroeggeboorte.
Geadviseerd wordt om te stoppen met roken, hoe moeilijk dat ook zal zijn. Meer informatie vind je in de brochure ‘rookvrij zwanger, dat bevalt beter’ van rokeninfo.nl.

Alcohol en drugs

Het is verstandig om geen alcohol of drugs te gebruiken als je zwanger wil worden, zwanger bent of tijdens de borstvoedingsperiode. Dit kan namelijk schadelijke gevolgen hebben voor je kindje. Lees hierover meer op www.fasstichting.nl.

Medicijnen

Als je een kinderwens hebt, je bent zwanger of je geeft borstvoeding, moet je altijd oppassen met medicijngebruik. Vertel je behandelend arts (ook de tandarts) en apotheek over je kinderwens, zwangerschap of borstvoedingsperiode. Niet elk medicijn is in deze periode voor jou geschikt. Dit geldt ook voor een aantal vrij verkrijgbare medicijnen en homeopathische middelen! Bij vragen kun je contact opnemen met de verloskundige, behandelend arts of de apotheker. Hieronder enkele algemene feiten over medicijngebruik tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode:

  • Paracetamol kun je zonder gevaar gebruiken. Zie de bijsluiter voor de dosis.
  • Vitaminepreparaten speciaal voor zwangere zijn voor zover bekend niet schadelijk. In principe zijn ze niet noodzakelijk als je verstandig eet.

Blaasontsteking

Het is soms lastig om de symptomen die bij een blaasontsteking horen te herkennen, gezien dit ook verschijnselen zijn die bij een zwangerschap horen zoals veel plassen, harde buik, rugpijn, moe. Toch gaat een blaasontsteking veelal gepaard met “niet lekker zijn”. Door de zwangerschapshormonen ben je wat gevoeliger voor een blaasontsteking. Mocht je twijfelen bel ons gerust op voor advies.

Lees verder: Voeding tijdens je zwangerschap