Een babynaam kiezen…. hoe pak je dat aan?

Dit is toch één van de leukste maar moeilijkste dingen om te doen! Je wilt toch graag dat de naam klopt bij dat knappe koppie. Je kan de naam niet pas bedenken als de baby er is, je hebt tenslotte maar drie dagen voordat je aangifte moet doen van jouw kleintje bij de burgerlijke stand. Als je geen geslachtsbepaling wilt dan zul je zelfs meerdere namen voor beide geslachten bedenken. En dan moet je partner het ook nog eens leuk vinden, je wilt toch ook niet voor de gulden middenweg gaan waar je eigenlijk beide niet heel enthousiast van wordt.

Wij geven advies hoe je dit aan kan pakken en we geven een terugblik op de leukste en raarste babynamen van 2017.

 

Baby Brainstorm sessies met je partner:

 1. Van te voren is er al een hoop uit te sluiten voordat je inhoudelijk op namen ingaat. Willen jullie bijvoorbeeld een klassieke Nederlandse naam of misschien een klassieke naam vanuit een andere cultuur die in het Engels of een andere taal goed uit te spreken is. Ga je liever voor iets unieks, dan kan je het hier alvast over eens worden.
 2. Zijn er namen van (groot)ouders waar jullie rekening mee willen houden. Wil je dit verwerken in de roepnaam of doopnaam, voor jou misschien vanzelfsprekend maar vind je partner dit ook leuk? Zorg dat je het hier over hebt gehad.
 3. Grote kans dat vrienden en bekenden ook aan kinderen zijn begonnen. Welke namen in jouw vriendenkring vind je leuk en wie z’n naam niet. Dit geeft weer nieuwe inspiratie voor het bedenken van een naam. Handig om het hier wel alleen met je partner over te hebben.
 4. Schrijf allebei letters op waarvan je het leuk zou vinden als deze letter de beginletter wordt van de baby zijn/haar naam. Wie weet heb je allebei de letter S of K opgeschreven, dat zou leuk zijn. Dan ben je weer een stapje dichterbij.
 5. Maak beide één lijst (als je het geslacht weet) of twee lijsten (voor een meisje en jongen) met ieder 10 namen. Op deze manier kan je hier samen over praten en vertellen aan elkaar waarom je deze namen leuk vindt. Misschien zie je overeenkomsten, je hebt bijvoorbeeld beide veel namen met maar één lettergreep. Op deze manier kan je je beter concentreren op wat ieder belangrijk vindt aan een naam.
 6. Op internet heb je heel veel lijsten met babynamen. Schuif gezellig samen op de bank met je laptop of Ipad, een theetje en wat lekkers erbij en je hebt uren vermaak samen. Vooral ook lekker giechelen om gekke namen maar er zitten zeker weten goeie ideeën bij die zorgen voor leuke gesprekken met je partner! En ken jij de app ‘babynames’ al? Lees erover in dit bericht.
 7. Gebruik niet op elke naam die jouw partner voorstelt het veto recht, alleen omdat het niet jouw favoriete naam is. Jouw partner heeft net zoveel inspraak, hij/zij heeft waarschijnlijk heel hard nagedacht over de naam en voelt zich dan niet gehoord. Je kunt misschien uitleggen waarom je de naam niet leuk vind of geef jezelf tijd om echt de naam te horen, misschien is de naam toch leuker dan je in eerste instantie dacht.
 8. Vinden jullie namen als ‘Beer’ ‘Bloem’ of ‘Storm’ leuk? Misschien kan je het erover eens worden dat dit soort namen uitgesloten zijn of dat je hier juist beide voorkeur aan geeft.
 9. Kies een naam die ook leuk is wanneer jouw kleintje volwassen is. Je kiest tenslotte nu een naam voor een baby maar uiteindelijk ook voor een peuter, kleuter, eigenwijze tiener, te gekke twintiger en ga maar door…
 10. Een naam gaat levenslang mee. Bedenk daarom dat de naam uitgesproken moet worden door anderen, voorkom verwarring in spelling en uitspraak. Je kindje zal zijn naam anders steeds moeten spellen.
 11. Let er met meerdere voornamen op dat initialen geen vreemde woorden veroorzaken zoals N.S.B. of S.O.A. Ja! Echt waar, deze mensen bestaan. Daarnaast is het ook lastig als meerdere gezinsleden dezelfde voorletters hebben.

12. Het allerbelangrijkste! Heb er plezier van een naam uit te kiezen en ruzie er niet over. Jullie vinden echt wel een naam die jullie beide leuk vinden en bij je kindje past!
Ouders van Nu heeft een lijst opgesteld met de populairste babynamen van dit jaar.

Top 20: Populairste meisjes namen van 2017:

 1. Emma
 2. Tess
 3. Sophie
 4. Julia
 5. Anna
 6. Mila
 7. Sara
 8. Eva
 9. Zoë
 10. Evi
 11. Liv
 12. Lotte
 13. Lynn
 14. Fleur
 15. Nora
 16. Olivia
 17. Noor
 18. Saar
 19. Fenna
 20. Lauren

Top 20: Populairste jongens namen van 2017:

 1. Noah
 2. Sem
 3. Daan
 4. Finn
 5. Levi
 6. Lucas
 7. Luuk
 8. Milan
 9. Bram
 10. Jesse
 11. Liam
 12. Adam
 13. Sam
 14. Thomas
 15. Thijs
 16. Mees
 17. James
 18. Max
 19. Julian
 20. Noud
Bron: Ouders van Nu

We zijn erg benieuwd waar jullie creatievelingen volgend jaar mee komen. En als jij ook dit jaar al bevallen bent, zijn we natuurlijk ook erg benieuwd naar jouw gekozen babynaam! Vertel het ons! Heb je na het lezen van al deze namen nog meer inspiratie nodig, dan hebben we ook de populaire namen van 2016 nog!

Heb jij dit weekend dat hangavondje op de bank gepland met je partner en heb je wel zin om een beetje te giechelen… Dan is hier ook de lijst met de raarste babynamen van 2017!