Pijnbestrijding

De geboorte van je baby is een belangrijke gebeurtenis. Maar ook spannend; wat kun je verwachten? Bekijk de film ‘Jouw bevalling: hoe ga je om met pijn?’ en hoor van andere moeders en vaders wat hun verwachtingen waren, hoe zij zich hebben voorbereid en hoe hun bevalling uiteindelijk is gegaan.

Professionals, zoals een verloskundige, gynaecoloog en een neurowetenschapper, geven informatie over baringspijn, de meest voorkomende pijnbehandelingsmethoden en hoe je je kunt voorbereiden op de bevalling.

Er bestaan verschillende vormen van pijnbestrijding:

  • TENS
    TENS is een apparaatje dat de pijn van de weeën kan verminderen zonder dat je medicijnen hoeft te gebruiken. Lichte elektrische pulsen geven pijnverlichting. De GeboorteTENS kun je huren voor een thuisbevalling of meenemen naar het ziekenhuis.
  • Ruggenprik
    Er zijn twee soorten ruggenprikken. Bij een vaginale bevalling wordt de epidurale ruggenprik toegediend. Deze onderdrukt de pijn, maar je behoudt je spierkracht. Er kan wel een tijdelijke vermindering van de spierkracht optreden. De ruggenprik wordt tussen je ruggenwervels geplaatst en zo worden de zenuwen tijdelijk uitgeschakeld. Wanneer het tijd is om te persen wordt er minder verdovend vloeistof toegediend zodat je goed kan aanvoelen wanneer je moet persen. Bij een keizersnede wordt een spinale anesthesie toegepast en hierbij wordt je tijdelijk vanaf je navel helemaal verlamd.
  • Pethidine
    Een andere mogelijkheid is een injectie met pethidine. Dit zijn opiaten (pijnstillende geneesmiddelen). Ze remmen de doorgifte van pijnprikkels, zodat je minder pijn voelt. Het haalt de toppen van de pijn af, zodat het draaglijker wordt en wordt vaak ervaren als een roesje. In vergelijking met een ruggenprik ben je hier niet volledig helder bij.

Bewaren