Poliklinisch bevallen

Je bent vrij in de keuze waar je wilt bevallen, tenzij er sprake is van een medische indicatie of andere bijzondere omstandigheden.

Je kunt je keuze in principe tot het allerlaatste moment uitstellen. Zou je poliklinisch bevallen, maar gaat het thuis allemaal zo vlot dat je niet meer naar het ziekenhuis wil? Dan hoeft dat ook niet. En had je je voorgenomen thuis te bevallen, maar wil je tijdens de weeën toch ineens liever naar het ziekenhuis, dan mag dat ook.

Voordelen van poliklinisch bevallen (zonder complicaties)

In het ziekenhuis bevallen is niet veiliger dan thuis. Maar als er een complicatie is en medische zorg nodig is, dan is het handig als je al in het ziekenhuis bent. Wat ook prettig is: als jij naar het ziekenhuis gaat, blijft thuis alles rustig. Dat is prettig voor eventuele andere kinderen.

Als jij het een geruststellend idee vindt dat je pijnstilling toegediend kunt krijgen als dit nodig mocht zijn, dan kan dat een positief effect hebben op de bevalling. In enkele ziekenhuizen kun je kiezen voor lacghas als pijnstilling. Een groot voordeel is dat je verloskundige jou hierin kan begeleiden, je wordt dus niet overgedragen aan een gynaecoloog. En je eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling (€ 333,46 NZa tarief) komt te vervallen wanneer je gebruik maakt van lachgas.

Lees meer over lachgas als pijnbestrijding tijdens je bevalling.

De Geboortekliniek, locatie MCH-Westeinde, is de enige locatie in Den Haag waar de optie lachgas wordt aangeboden. Meer informatie over De Geboortekliniek en wat zij nog meer te bieden hebben.