Poliklinisch bevallen

Je bent vrij in de keuze waar je wilt bevallen, tenzij er sprake is van een medische indicatie of andere bijzondere omstandigheden.

Je kunt je keuze in principe tot het allerlaatste moment uitstellen. Zou je poliklinisch bevallen, maar gaat het thuis allemaal zo vlot dat je niet meer naar het ziekenhuis wil? Dan hoeft dat ook niet. En had je je voorgenomen thuis te bevallen, maar wil je tijdens de weeën toch ineens liever naar het ziekenhuis, dan mag dat ook.

Voordelen van poliklinisch bevallen (zonder complicaties)

In het ziekenhuis bevallen is niet veiliger dan thuis. Maar als er een complicatie is en medische zorg nodig is, dan is het handig als je al in het ziekenhuis bent. Wat ook prettig is: als jij naar het ziekenhuis gaat, blijft thuis alles rustig. Dat is prettig voor eventuele andere kinderen.

Als jij het een geruststellend idee vindt dat je pijnstilling toegediend kunt krijgen als dit nodig mocht zijn, dan kan dat tevens een positief effect hebben op de bevalling. Er zijn verschillende varianten van pijnbestrijding tijdens de bevalling.