Tips voor de bevalling

Hieronder hebben we een aantal tips opgeschreven die jou/jullie kunnen helpen tijdens de bevalling:

 • Creëer je eigen sfeer
  Rust tijdens de bevalling is daarbij erg belangrijk. Zet de telefoon uit, doe de gordijnen dicht en zorg voor een ontspannen sfeer. Zet bijvoorbeeld een leuk muziekje aan.
 • Vang de wee op
  Zorg tijdens het opvangen van de wee, dat je de wee net voor bent.
  Begin met rustig ademen als je de wee op voelt komen. Wordt het opvangen van de wee moeilijker? Laat dan je partner jou op een rustige toon door de wee heen praten met korte woordjes. Het geven van complimenten is daarbij erg belangrijk.
 • Geef aan wat je prettig vindt en wat niet
  Kun je het tijdens een wee niet aan als er tegen je gepraat wordt, geef dit na de wee aan. Probeer met elkaar een goede manier te vinden waarmee je partner je kan ondersteunen.
 • Geef toe aan wat je voelt
  Soms lukt het niet om de wee goed op te vangen, zeker niet als ze elkaar snel op volgen. Er gebeurt in een korte periode ook erg veel met je lichaam, waar je weinig controle over hebt. Geef toe aan wat je voelt en probeer jezelf weer terug te vinden als de moeizame wee voorbij is.
 • Vraag gerust om hulp
  Geef aan waar je behoefte aan hebt. Durf hulp te vragen aan je partner, de kraamverzorgende en/ of de verloskundige.

Belangrijk: Zet van te voren het kraampakket klaar in de babykamer of onder je bed met daarin alle belangrijke telefoonnummers. Doe de kraamzorgwijzer (rapportageboek van het kraambureau) of het telefoonnummer van de kraamzorgorganisatie bij het kraampakket. Dit scheelt tijd als er bevallingsassistentie gebeld moet worden.

Lees verder: Vluchtkoffertje