5 redenen voor een massages tijdens je zwangerschap

Je zwangerschap is een periode in je leven waar dat er op korte tijd veel veranderd in je lichaam. Je buik begint te groeien, je voelt je baby voor het eerst trappelen, je kunt last krijgen van je rug, maagzuur en hoofdpijn en het is normaal dat je in deze periode sneller moe bent. Een bijzondere periode met de nodige kwaaltjes. Een massage kan dan heerlijk zijn.

5 redenen waarom een massage tijdens de zwangerschap fijn kan zijn:

 1. Het zorgt voor minder rugklachten
  Stimulerende bewegingen op onder- en bovenrug laten de spieren ontspannen. Energieblokkades worden opgeheven en doorstroming van energie gestimuleerd waardoor het bekken en rug gebied minder gespannen voelt.
 2. Het bevordert de doorstroming van de benen
  Gemiddeld weegt een vrouw 11.4 kilo zwaarder aan het einde van de zwangerschap. De benen moeten zich snel aanpassen om dit gewicht te dragen. Vaak hebben spieren het zwaar onder toenemend gewicht plus dat het lijf het zwaarder heeft met het terugpompen van het bloed, omdat dit iets dikker wordt gedurende de zwangerschap.
  Massage van de bovenbenen en onderbenen kan dit verlichten. Het verbetert de bloedsomloop waardoor je minder last hebt van rusteloze benen, vochtophopingen en kramp.
 3. Je voelt je opgewekter
  Elke massage, zwanger of niet, bevordert de toename van gelukshormonen als serotonine, oxytocine en dopamine. Tegelijkertijd vermindert het stress hormonen zoals cortisol.
  Een studie aan de Universiteit van Miami heeft zelfs aangetoond dat zwangerschapsmassage de kans op depressiviteit tijdens en direct na de zwangerschap sterk afneemt.
 4. Betere nachtrust
  De fysiologische reactie die massages geven zorgen voor een groot gevoel van well-being en ontspanning. Dit geeft weer dat je beter en dieper (in)slaapt.
 5. Je komt tot een dieper contact met de baby
  Drukte van alle dag laten je soms niet stilstaan bij de baby in je buik. Een massage geeft je de tijd om bewust en tot een dieper contact te komen. We masseren niet alleen jou, de ontspanning werkt direct door naar je ongeboren kindje.

Bron: massage marin