Brood tijdens je zwangerschap is broodnodig

Veel mensen hebben de laatsteBrood tijdens zwangerschap jaren brood grotendeels uit hun dieet gebannen, omdat het vanwege het gehalte aan koolhydraten te boek is komen te staan als dikmaker. Het uitsluiten van brood is echter niet zonder risico’s, zegt Robin Peeters, hoogleraar interne geneeskunde aan het Erasmus MC.

Onlangs hield hij een oratie waarin hij wijst op de gevaren van onvoldoende jodiuminname door het niet eten van brood. Met name voor zwangere vrouwen is dit zorgwekkend omdat een gebrek aan jodium tijdens de zwangerschap problemen geeft bij de hersenontwikkeling van het ongeboren kind. ‘Zelfs subtiele tekorten aan jodium bij de moeder kunnen leiden tot een lager IQ bij het kind.’

Peeters raadt zwangere vrouwen aan bij het ontbijt twee sneetjes brood te eten. ‘Bij een uitgebalanceerd voedingspatroon kan dat echt geen kwaad voor het gewicht. Wanneer je door bijvoorbeeld een glutenallergie geen brood kunt eten, is het verstandig om reeds bij een zwangerschapswens naast foliumzuur ook extra jodium te slikken.’

Bron: KraamSupport en Erasmus MC