voor de partner

Mee op controle

Wij nodigen aanstaande partners van harte uit om regelmatig met je vrouw, vriendin mee te komen naar de controles. Wij vinden het belangrijk om elkaar goed te leren kennen. Uit ervaring weten wij dat de bevalling soepeler verloopt als er vertrouwen is. Vaak is het niet mogelijk om altijd mee te gaan, maar probeer toch een aantal keer mee te gaan. Onze spreekuurtijden lenen zich hiervoor, ook in het weekend.

Nog wat leuke tips voor de kersverse papa, mama of partner.

Juist in de eerste twee levensjaren van je kind geef je die waardevolle basis voor de rest van zijn of haar leven!

1. Tijdens de zwangerschap

Jullie worden ouders, een grote verandering breekt aan, maar hoe kun jij tijdens de zwangerschap al betrokken zijn bij je baby?

  • Ga mee naar de verloskundige en toon interesse;
  • Probeer mee te denken met de babykamer, wat je in huis moet hebben en de wensen rondom de bevalling en kraamtijd;
  • Een handige cursus die jullie daarbij kunnen helpen is de cursus Samen Bevallen. (Zo leer je wat jij kunt doen tijdens de zwangerschap, de bevalling en in de kraamtijd!);
  • Praat en zing tegen de buik of eigenlijk tegen je baby (Wist je dat je baby rond de 16de week zwangerschap zijn of haar gehoor ontwikkelen? Ze kunnen je dus horen en na de bevalling makkelijker herkennen!);
  • Wil je weten weten? (Lees het blog: Hoe overleef je jouw zwangere vrouw).

De vrouw verandert als ze zwanger is en moeder wordt, maar wist je dat je als man ook veel verandert? Lees het artikel wat mannen moeten weten over vader worden!

2. De eerste uren na de geboorte

Kraamzorg Wereld Wonder, MoederKindPunt, Verloskundig Centrum

Na de bevalling zijn de partners juist in de gelegenheid om direct na de geboorte bij hun pasgeboren baby te zijn, omdat de moeder na de bevalling wordt verzorgd. Maak hier gebruik van en blijf de eerste uren dichtbij je kind! Zorg voor huid op huid contact en kleed je baby voor het eerst aan. Wist je dat je baby direct na de bevalling zeer alert is en op zoek is naar oogcontact? Gebruik die momenten als de perfecte start voor het hechtingsproces!

3. Oogcontact met je baby

Maak continue veel oogcontact met je baby. Pasgeboren baby’s gebruiken oogcontact als eerste communicatiemiddel.

4. Huid op huid contact met je baby

Je baby regelmatig dicht tegen je aan houden, het liefst op de blote huid helpt bij het hechtingsproces. Zo voelen ze je warmte, je ademhaling en ruiken ze je geur. Wat ook helpt is de knuffel van Bondifly. Speciaal ontwikkelt voor couveuse baby’s, maar natuurlijk ook super goed te gebruiken voor de partners.

5. Flesje geven

Een hechte band ontwikkel je ook door het geven van de fles. Als de moeder geen borstvoeding (meer) geeft kun je hier mee beginnen. Wanneer de moeder wel borstvoeding geeft is het raadzaam om na ongeveer 4 a 6 weken te starten met het geven van afgekolfde moedermelk in een fles. Dit is de ideale taak voor de partner.

6. Liedjes zingen

Kersverse ouders op de roze wolk

Je baby herkent je stem vanuit de baarmoeder en zal deze meestal als snel herkennen. Baby’s houden van een hoog stemgeluid (vaak doen we dit automatisch) en gezongen liedjes. Vind je het lastig om te zingen? Doe het dan wanneer niemand, behalve je baby je hoort!

7. Je baby in bad doen

Het in bad doen van je baby heeft iets intiems. Juist deze intimiteit zorgt voor een goed hechtingsproces. Je kunt ook met je baby in bad of onder de douche, maar dan is hulp van een andere volwassenen wel handig!

8. Je baby laten lachen

Als je baby een aantal weken oud is, beginnen ze met bewust lachen. Een moment als partner om hier gebruik van te maken en je baby lekker aan het lachen te maken! Samen veel pret maken is fantastisch!

9. Eigen partner-baby time

Als je baby een aantal maanden oud is, genieten ze van het ondernemen van activiteiten. Een eigen activiteit met jouw kleintje inplannen stimuleert het hechtingsproces. Denk aan boodschappen doen, eendjes voeren, naar het bos of strand of op visite gaan enz. Je kunt ook samen met je baby een cursus babymassage of babygebaren volgen. Deze cursussen zijn te vinden bij onze activiteitenkalender.

10. Erkenning van je kind

Als jullie niet getrouwd zijn, dient de vader het kind erkennen. Het is wel nodig dat de moeder akkoord gaat met de erkenning. De erkenning wordt vastgelegd bij de gemeente. Erkenning van een kind kan van belang zijn voor het erfrecht, de nationaliteit, het bepalen van het omgangsrecht en het ouderlijk gezag.

Het is het meest praktische om een kind als ongeboren vrucht te erkennen. Dit kan vanaf het moment dat je partner zwanger is. Erkenning als ongeboren vrucht heeft een aantal belangrijke voordelen. Zo is vanaf het moment van erkenning duidelijk wie de ouders zijn en kan direct bepaald worden welke achternaam het kind krijgt. Bij de gemeente van je woonplaats kan je meer informatie opvragen.

11. Verlof

Vlak na de bevalling heb je als partner recht op 2-5 dagen betaald verlof. Dit moet je opnemen binnen 4 weken na de geboorte of na thuiskomst uit het ziekenhuis.
Denk ook eens aan ouderschapsverlof om samen de baby te verzorgen. Ouderschapsverlof is meestal een vorm van onbetaald verlof, maar er zijn ook werkgevers die een gedeelte van het ouderschapsverlof vergoeden. Overleg met je werkgever wat er in jouw situatie geldt of kijk het na in de CAO.
Zie ook www.postbus51.nl