Zwangerschapswens

Het moment is daar, jij en je partner besluiten om jullie kinderwens uit te laten komen. Vanaf het moment dat je stopt met de anticonceptie, kun je je al voorbereiden op de zwangerschap.

Kinderwens

Foliumzuur

Begin met het slikken van foliumzuur. Het is belangrijk dat je iedere dag een dosis (400mg) foliumzuur binnenkrijgt. Terwijl jouw baby al druk bezig is met groeien en zich te ontwikkelen, weet jij de eerste weken vaak nog niet dat je zwanger bent. Door direct te beginnen met foliumzuur krijgt jouw kleintje ook in die eerste weken, de juiste voedingstoffen binnen. Foliumzuur zorgt onder andere voor de aanmaak van nieuwe bloedcellen en verkleint de kans op (onder andere) een open ruggetje, open gehemelte of een hazenlip. Foliumzuur is verkrijgbaar bij iedere drogisterij  zoals de Etos en de Kruitvat.

Roken, drugs en alcoholgebruik

Verder is het aan te raden om te stoppen met roken, drugs en met alcohol gebruik. Ook regelmatig iets eten, elke dag groente en fruit nuttigen en dagelijks bewegen helpt ervoor om jouw lichaam voor te bereiden op de komst van een zwangerschap.

Medicijnen

Als je een kinderwens hebt, je bent zwanger of je geeft borstvoeding, moet je altijd oppassen met medicijngebruik. Vertel je behandelend arts (ook de tandarts) en apotheek over je kinderwens, zwangerschap of borstvoedingsperiode. Niet elk medicijn is in deze periode voor jou geschikt, lees meer hierover via het lareb. Dit geldt ook voor een aantal vrij verkrijgbare medicijnen en homeopathische middelen! Bij vragen kun je contact opnemen met de verloskundige, behandelend arts of de apotheker.

Vrij te verkrijgen medicatie die veilig zijn tijdens een kinderwens, zwangerschap en borstvoedingsperiode:

  • Paracetamol. Zie de bijsluiter voor de dosis.
  • Vitaminepreparaten speciaal voor de zwangere.

Wil je meer informatie over jouw kinderwens? Lees de speciale pagina van de beroepsvereniging van verloskundigen. Wil je graag dat wij ons persoonlijk verdiepen in jouw levensstijl of heb je een vraag? Bel ons op of stuur ons een e-mail

Bewaren