Weeën

Wanneer weet je nu of de bevalling echt is begonnen?

Er is een verschil tussen harde buiken, voorweeën en echte weeën.

Harde buiken

Soms blijft je buik een paar minuten lang hard aanvoelen, ook wel Braxton-Hicks contracties genoemd. Dit zijn oefeningen van de baarmoederspier (Deze spier wordt normaal nooit gebruikt en moet tijdens de bevalling opeens hard werken). Harde buiken kunnen door prikkeling van de baarmoeder ontstaan, bijvoorbeeld door: bukken, plotseling opstaan, als je het druk hebt gehad, volle blaas, als je baby zich omdraait of een groeispurt heeft, of na geslachtsgemeenschap of orgasme. Soms geeft je lichaam door middel van harde buiken aan dat je te druk bent geweest. Luister naar je lichaam en probeer meer te rusten. Harde buiken kunnen geen kwaad zolang ze niet pijnlijk zijn en er geen regelmaat in zit.

 Voorweeën

Tegen het einde van de zwangerschap kan het aantal harde buiken toe nemen en kunnen ze pijn gaan doen. Deze voorweeën dienen als voorbereiding op de bevalling waarbij de baarmoedermond week wordt gemaakt door samentrekkingen van de baarmoeder. Voorweeën kunnen pijnlijk zijn, maar houden kort aan (30-40 seconden) voor een aantal uur en verdwijnen daarna weer. De volgende tips kunnen helpen om te weten of het gaat om voorweeën of echte weeën.
Ø  De pijn tijdens de weeën wordt niet erger, pijn blijft constant. Bij echte weeën neemt de pijn elke keer een beetje toe, heeft een aanloop, een hoogtepunt en een uitloop.
Ø  Time de tussenpozen tussen de weeën. Voorweeën komen onregelmatig en echte weeën komen regelmatig en steeds sneller na elkaar.
Ø  Time de duur van de wee. Voorweeën duren ongeveer 30-40 seconden, echte weeën duren minimaal een minuut.

Echte weeën

Voorweeën gaan over in echte weeën. De intensiteit van de wee neemt steeds meer toe, de duur van de wee wordt langer en de weeën komen steeds frequenter. De weeën zijn regelmatig te noemen als de weeën 2 uur lang, om de 5 minuten komen en ongeveer 60-90 seconden aanhouden. Deze weeën moeten vaak ook flink weg gezucht worden. Zijn jouw weeën begonnen? Kijk naar de belinstructies van de verloskundige.

Bewaren

Bewaren