De dagen van een kraamverzorgster

Even voorstellen:
Ik ben Halima Abdoella en ben al 10 jaar werkzaam bij Wereldwonder. Ik vind het prettig om bij Wereldwonder te werken omdat er altijd leuke gezinnen zijn waar ik op gezet wordt. Verder is het een goede organisatie waar iedereen prettig met elkaar communiceert.

Bijzondere momenten die ik mee maak?
Ik vind het elke keer weer bijzonder dat wanneer ik het kraamgezin verlaat aan het einde van de kraamweek er een tevreden kindje aan de borst ligt ?

Praktische tips voor de kraamvrouw?
Maak een mandje klaar waarin je overzichtelijk alles klaar legt voor de komende nacht / dagen. Hydrofiele doek, spuugdoekje, luiers, billendoekjes, billenzalf, een pakje, romper, sokjes, mutsje en een viltstift. Voorkom dat je midden in de nacht naar spulletjes moet lopen zoeken. Ook een haarclip voor je bh om te herinneren welke kant je voor het laatst gevoed hebt en op welke kant je je kindje neer moet leggen is handig. Een viltstift om bij het verschonen de tijd te noteren op de luier zodat je niet hoeft te grijpen naar de kraamwijzer. Vooral in de nacht is het handing om de wc te voorzien van een flesje, maandverbanden en wegwerpzakjes. Naast je bed een fles met water en paracetamol.

De dagtaak van de kraamverzorger?
In de ochtend nemen we eerst de nacht door. Daarna verrichten we controles maken we ontbijt klaar en noteren we het zorgplan. We verschonen het bed als mevrouw gaat douchen en eventueel het wiegje indien dit nodig is. Vervolgens doen we de baby in bad. We maken de kraamkamer in orde en dan is het alweer koffietijd. Tussendoor wordt er gevoed en hierbij kijk je als kraamverzorger mee en geef je eventueel tips en uitleg als dit nodig is.

In de middag lunchen we samen en vervolgens is het goed voor mevrouw om even te rusten. Als kraamverzorger verricht je in de rustperiode van mevrouw wat huishoudelijke taken.

In de middag verrichten we opnieuw controles en blijven we tussendoor informatie geven van wat je doet en waarom je het doet.  Tot slot evalueren we het zorgplan werken dit eventueel bij en dan ga ik weer naar huis.

Mijn advies voor als de kraamvrouw:
Eet gevarieerd en drink veel. Ook is veel rusten goed voor je herstel. Observeer je kind en stel vragen aan je kraamverzorgende en let op hygiëne.

Heb je een huilbaby?
Zoek contact met het consultatiebureau, de verloskundige of huisarts . Schakel ook hulptroepen in zodat jezelf kan uitrusten of ontspannen.

Welk kraamgezin ik nooit zal vergeten?
Vlak na mijn diplomering heb ik gekraamd bij een verloskundige.  Dit was geweldig! Hier heb ik nog veel geleerd!

Tip voor de partner bij kraamtranen?
Wees een luisterend oor, laat je partner even bijkomen, neem de zorg voor de baby over, haal een kopje thee met wat fruit of een beschuitje nuttig dit samen. Even wat quality time.

Tip aan het kraambezoek?
Blijf niet langer dan 20 minuten. Geef geen goedbedoelde adviezen. Vooral als het over borstvoeding gaat. Luister gewoon naar de moeder. Pak de baby niet op als hij of zij slaapt.

Korte anekdote:
Ik heb een gezin gehad met een zeer bazige oma. Collega kon de situatie niet aan en vertrok. Ik ben getest door oma door middel van vragen stellen. Ik bleef rustig en kalm. Intussen was ik hard aan het nadenken hoe ik haar vertrouwen zou kunnen winnen. Zei dat ik het allemaal begreep en ging dichterbij zitten. Scheen dat de familie gewoon overhoop lag met elkaar. Alleenstaande kraamvrouw derde kind. Er was veel frustratie. Ik moest zelf ook voorzichtig zijn, alles lag zeer gevoelig. Langzamerhand verdween oma op de achtergrond. Hierdoor was ik erg opgelucht en kon ik de kraamweek prettig afsluiten?.