De dagen van een kraamverzorgster

Mijn naam is Monique Martienus. Ik ben al wat jaren werkzaam in de kraamzorg. Via een vriendin ben ik het vak ingerold. Zij werkte als kraamverzorgende en elke keer als ik haar zag kwamen de meest uiteenlopende en veelzijdige verhalen van het vak op tafel. Mijn interesse was gewekt, dat ik in 2008 besloot de opleiding tot kraamverzorgende te volgen en succesvol heb afgerond.

Je werkt als kraamverzorgende bij Kraamzorg Wereld Wonder. Wat vind je leuk aan werken bij Wereld Wonder?

De samenwerking met de collega’s en bereikbare dienst verloopt prettig. Het team is hecht waardoor we onderling makkelijk vragen aan elkaar kunnen stellen.  Wereld wonder is in Den Haag gevestigd en daar is ook de meeste vraag naar zorg. De gezinnen in Den Haag zijn heel divers zowel in cultuur, normen en waarden als leefomgeving. De afwisseling daarin vind ik erg leuk en is bovendien leerzaam.

Wat is het meest bijzondere moment dat jij in je werk als kraamverzorgende hebt meegemaakt?

Het klinkt heel cliché; Ik vind de verzorging van de kersverse ouders en baby al heel bijzonder. Ik mag als volslagen vreemde van zo dichtbij, zo’n intiem moment als de eerste week meemaken. Daarnaast heeft elke cultuur en ieder mens verschillende gebruiken na de geboorte van een baby. Bijvoorbeeld: blauwsel in het badje, dat tegen het boze oog moet beschermen of bewaren van de placenta, om er na de geboorte een boom op te planten, wat staat voor een nieuw leven.

Kraamverzorgenden hebben vaak van die fijne praktische tips, heb jij er ook een paar die je met de Moeder Kind Punt lezers wilt delen?

Kindjes kunnen last hebben van luieruitslag. Als het geen schimmel is en zinkzalf (zoals o.a. sudocreme) of bepanthen niet goed werken. Lucht de billen op een zeilstofmatje, gebruik geen (geparfumeerde) lotiondoekjes maar water en wattenschijfjes. Zo helen de wondjes sneller en raakt het minder geïrriteerd. Je kunt borstvoeding gebruiken op de wondjes en laten drogen. Wat ook wil werken is maïzena op de billetjes te doen. Zo komen de wondjes niet gelijk in aanraking met ontlasting en urine.

 

Wat is je tip voor de partner als de vrouw kraamtranen heeft?

Kraamtranen komen meestal rond de 3e dag voor. Vaak hebben kraamtranen te maken met verschillende factoren; de bevalling is net achter de rug, de moeder is moe, de borstvoeding loopt nog niet zoals ze het wil, de moeder is onzeker of het kindje groeit niet goed genoeg. Als partner is het belangrijk om te luisteren, vertrouwen te geven, zeggen dat ze het goed doet en evt. meer helpen bij de verzorging van de baby.

Heb je een tip voor kraambezoek?

Kraambezoek is heel gezellig. Ook zeer welkom! Houdt er wel rekening mee dat de kersverse mama (en papa) heel wat uurtjes slaap missen. Ook al ben je meteen verliefd op z’n klein baby’tje, vaak zijn de ouders moe of de baby wil gevoed worden, dus blijf niet te lang! Een uurtje is prima. En vergeet gelijk niet je handen te wassen als bij binnenkomst! ?

Wat is jouw grootste uitdaging als kraamverzorgster?

Ik vind het altijd een uitdaging om te zorgen dat het bij zowel moeder als baby na 8 dagen op rolletjes loopt. Mijn doel is te zorgen dat ik de ouders en baby met een gerust hart achterlaat. Vooral in het begin zijn ouders onzeker, loopt de borstvoeding niet goed of zijn er andere problemen bij moeder en/of kind. Ik vind het super om hierbij te kunnen helpen en mijn doel te bereiken.