De dagen van een kraamverzorgster

Ik zal me eerst even voorstellen. Ik ben Claudia, mama van twee hele lieve dochters van 5 en 8. Ik ben alweer 20jaar kraamverzorgster. Ik ben de oudste van 3 zussen en vanaf dat mijn jongste zusje geboren werd zeg ik al dat ik kraamverzorgster wil worden. Het leukste van kraamverzorgster zijn is om het gezin binnen 8 dagen op de rails te helpen. Naast werken in de kraamzorg en mama zijn ben ik ook nog actief bij een dans en turnvereniging en school.

Je werkt als kraamverzorgende bij Kraamzorg Wereld Wonder. Wat vind je leuk aan werken bij Wereld Wonder?

Werken bij Wereld Wonder vind ik fijn omdat er zoveel leuke variatie qua zorg is. Elke zorg is een uitdaging, jonge moeders oudere moeders, 1e kind – 10e kind, wel verwesterd niet verwesterd of een beetje verwesterd en onze dienstverlening gaat van de volgelwijk tot in de schildersbuurt, geen week is hetzelfde.

Wat is het meest bijzondere moment dat jij in je werk als kraamverzorgende hebt meegemaakt?

20 jaar in het vak zitten betekend heel veel mooie herinneringen maar de mooiste blijft dat ik bij de geboorte van mijn eigen neefje mocht zijn.

Kraamverzorgenden hebben vaak van die fijne praktische tips, heb jij er ook een paar die je met de Moeder Kind Punt lezers wilt delen?

Mijn tip is dat je van appelstroop of jam hele goede ijspacks kan maken. Appelstroop en jam bevriezen niet in de vriezer maar het word wel ijskoud. Dus doe een half potje appelstroop of jam in een zakje en leg dit in de vriezer. Het blijf zacht en dus vormbaar, iedereen heeft het wel in huis en het is goedkoop.

Wat blijft altijd je grootste uitdaging als kraamverzorgende?

Mijn grootste uitdaging blijft met stip op nummer 1 borstvoeding.

Maar naast deze uitdaging vind ik het ook een uitdaging als het in de kraamweek op dag 1 allemaal goed en lekker loopt dit voor de rest van de week zo te houden.

Wat zou je moeders die hun kraamtijd ingaan mee willen geven?

Denk aan jezelf (ja dat zegt iedereen maar het is echt waar)! Iedereen geeft adviezen maar ieder kind en alle ouders zijn anders, je doet het niet fout. Soms kan het kan zijn dat alles anders loopt dan dat je van te voren had bedacht maar dat maakt je geen slechte moeder.

Welke kraamzorg vergeet je nooit meer?

Dat zijn twee kraamzorg gezinnen. Werken bij een 3-ling ze waren 3weken oud toen ze al naar huis mochten en kregen uitgestelde kraamzorg van 12 uurtjes (nee zelfs bij een 3ling geen extra uren) 3 dagen 4uurtjes. Toen ik kwam was het helpen met 2 van de 3 de fles te geven, daarna 3x een baby in bad en dan was het weer tijd voor de flesjes en dan was mijn tijd om. Ik baalde zelf enorm omdat ik moeder ook graag wilde helpen maar zij was me al zo dankbaar en zei “ik ben zo blij dat je me met dit geholpen heb”.

Ik ben ook kraamverzorgende geweest bij een vluchtelingengezin uit Syrië, ze kregen hun zevende kindje. Dit kindje kregen ze voor het eerst in Nederland. De zorg vooraf werd enorm gewaardeerd dit was totaal nieuw voor hen. Maar de bevalling liep niet zoals de andere en het werd een spoed keizersnede. Papa snapte er niets van waarom dit bij hun 7e kindje zo moest gaan. En nu stond hij er alleen voor zonder andere familie. Na 5 dagen kwam mevrouw thuis en vertelde papa zijn verhaal en stelde vragen want alles was zo goed geregeld hier dus hoe kon dit gebeuren.

Nadat ik de papieren had gelezen kon ik papa antwoord geven. De baby had een uitgezakte navelstreng en als dit in Syrië was gebeurd had dit een heel anders kunnen aflopen. Op dat moment kwamen er tranen bij papa en mama en kwam het besef dat ze het hier zo enorm getroffen hadden.

Uitspraak papa: Hoe lang blijf je?
Ik: Tot ik klaar ben
Papa: Oh dus je blijft de aankomende 18 jaar ?