Hoe doe ik aangifte van geboorte?

Binnen drie dagen na de geboortedag van je baby moet je aangifte doen. Je geeft je kind aan bij de gemeente waarin hij of zij geboren is. Vervolgens geeft de gemeente een geboorteakte. 

Geboorte aangifte

Je bent dus verplicht om binnen drie dagen na de bevalling aangifte te doen van de geboorte. Lukt dit niet i.v.m. een feestdag of door het weekend? Dan moet het de eerste dag na het weekend of de feestdag alsnog gebeuren. Let erop! Als je te laat bent met het aanmelden van je baby, riskeer je een boete.

Wie mag er aangifte doen?

De personen die aangifte mogen doen zijn:

  • De vader of moeder;
  • Iemand die bij de geboorte aanwezig was, bijvoorbeeld een vriend of familielid. Let op! Dit mag alleen als de ouders geen aangifte kunnen doen!
  • Een medebewoner van de woning waar het kind geboren is. Let op! Dit mag alleen als er niemand bij de geboorte aanwezig was!
  • Als er niemand bij de geboorte aanwezig was: het hoofd van het ziekenhuis of de kliniek. Let op! Dit mag alleen als er niemand bij de geboorte aanwezig was! 

Geboorteakte bij de geboorteaangifte

Bij de aangifte wordt er een geboorteakte opgesteld. In dit geboortebewijs staan de namen van je kind. Let erop dat de namen goed gespeld zijn. Kom je er op een later moment achter, dat er toch iets niet klopt, dan kun je de fout in de geboorteakte laten verbeteren.

Welke documenten heb je nodig bij de geboorteaangifte?

Een aantal documenten zijn verplicht om mee te nemen bij de geboorteaangifte, denk aan:

  • Geldig paspoort of identiteitsbewijs. Woon je zelf ook in de gemeente waar je baby geboren is? Dan mag je ook je rijbewijs laten zien;
  • Geldig paspoort of identiteitsbewijs van de moeder. Woont ze zelf in de gemeente waar jullie baby geboren is? Dan me je ook haar rijbewijs laten zien.

Sommige documenten zijn niet verplicht, maar zeker handig om mee te nemen, denk aan:

  • Geboortebericht van de verloskundig of het ziekenhuis met daarin de geboortenamen, geboortedatum en de geboortetijd van je baby;
  • Kopie van de erkenningsakte als jullie baby voor de geboorte is erkend;
  • Akte van naamskeuze als bij erkenning voor de geboorte is vastgelegd welke achternaam je baby krijgt.

Kosten geboorteaangifte:

Aangifte doen van een geboorte kost helemaal niets, tenzij je zelf een afschrift van de geboorteakte wilt hebben. Informeer bij de gemeente voor de actuele kosten.

Bron: Rijksoverheid