Vrouwen bevallen steeds minder thuis

Dat vrouwen thuis bevallen komt steeds minder voor, dit is uit recente cijfers gebleken. De cijfers tonen aan dat 13% van de vrouwen nog kiezen voor een thuisbevalling terwijl dit in 2005 nog 23% was.

Vroeger

Nederland was juist jarenlang het land waar de meeste thuisbevallingen voorkwamen. Na de Tweede Wereldoorlog waren thuisbevallingen met 80% de meest voorkomende bevalling en in de jaren 90 was het percentage 35%.

Waarom neemt het af?

Dat de populariteit afneemt is volgens gynaecologen te verklaren doordat er steeds meer vraag is naar pijnstilling. Bij een thuisbevalling kan dit niet worden toegediend en daarom kiezen veel vrouwen voor het ziekenhuis.

Niet goed geïnformeerd

Helaas vindt De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen dat er erg veel onjuiste informatie wordt verschaft. Voorzitter Mieke Beentjes gaf aan dat er rond 2010 een heftig debat werd gevoerd over babysterfte en daar is onterecht een link gelegd met de thuisbevalling. Mieke vindt het jammer dat dit nog steeds wordt geroepen.

Omgeving

Vrouwen laten zich ook vaak beïnvloeden door de omgeving en door de ervaringen van andere vrouwen. Wanneer een andere vrouw in de omgeving slechte ervaring heeft met een thuisbevalling, wordt er snel gekozen voor het ziekenhuis.

Mieke vindt dat de thuisbevalling uit het verdomhoekje moet komen, want zolang het veilig kan en de vrouw zich er prettig bij voelt is het juist prachtig om thuis te kunnen bevallen.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren