Zwanger tijdens de kerst – Appeltje, eitje of niet?

Zwanger tijdens de kerst

Zwanger tijdens de kerst - Kraamzorg Wereld WonderDe feestdagen vol met diners, kerstborrels en uitjes. Super leuk natuurlijk, maar waar moet je allemaal op letten als je zwanger bent? Tijdens je zwangerschap adviseren deskundigen om bepaalde dingen niet te eten of drinken. Denk aan de welbekende alcohol of Filet Americain, maar er zijn meer ingrediënten of producten die je beter kunt laten staan. Een uitgebreide lijst vind je op de website van het Voedingscentrum.

Als je zwangerschap al bekend is, kunnen je familieleden en vrienden rekening met jou houden. Hoewel dit in praktijk soms nog knap lastig uitpakt. Ben je zwanger en wil je/jullie dit graag nog even voor je/jullie houden, trek dan je trukendoos maar open! Uit eigen ervaring kan ik over dat laatste zeker meepraten.

Rond de feestdagen in 2016 was ik ongeveer 9/10 weken zwanger. We wilden graag wachten tot de 12 weken echo voordat we het onze naasten gingen vertellen. Eerste Kerstdag mochten we aanschuiven bij onze tante. Ze had al twee dagen in de keuken gestaan en alles tot in de puntjes voorbereid. Het voorafje: tomaten-paprika crèmesoep, begon goed. Toen kwam de amuse: een glaasje bubbels met citroensorbet. Ik ben zeker geen alcohol drinker, dat geluk heb ik, maar dit zou ik normaal niet afgeslagen hebben. Jammer genoeg wist mijn familie dat ook. Ik kon niets anders bedenken dan: “ik hou niet zo van citroen”. Vervolgens kwam het hoofdgerecht: Peertjes gestoofd in wijn, vlees gestoofd in wijn en een aardappelgerecht. Dat aardappelgerecht vond ik toch een partij lekker! Daar heb ik zoveel van op dat ik niet zo’n trek meer had in de rest. TOEVALLIG! Daarna kwam het toetje… je raadt het al: tiramisu en bitterkoekjesijs, waar likeur in verwerkt zat. Ik zat natuurlijk zo vol dat ijs er echt niet meer bij paste. De Eerste Kerstdag had ik bijna overleefd en niemand had iets in de gaten. Op het allerlaatste moment – bij de thee – ging het toch nog bijna mis. Ik pakte namelijk de theesmaak citroen, waarop mijn nicht opmerkte: “je houdt toch niet van citroen?”. Karma is echt een “bitch”, ik werd direct teruggepakt voor mijn leugentje om best wil. Achteraf gezien had ze er niets achter gezocht en heeft niemand iets door gehad.

Zwanger tijdens de kerst

Tweede Kerstdag was iets moeilijker aangezien er bordjes toast met Filet Americain onder mijn neus werden geschoven (mijn schoonzussen hadden stiekem al iets in de gaten) en ik dit steeds afsloeg. Op dat moment werd er gelukkig niets over gezegd. Oudejaarsavond ging in principe ook wel goed op een gevalletje van een vriendin na ;). Toen was het nieuwjaarsdag, een dag waarbij we met onze familie altijd proosten met Champagne. Na twee trage, nep slokjes verwisselden mijn vriend en ik ongezien ons glas en was mijn glas opeens halfvol. Nogmaals deze actie en mijn glas was leeg. Tik hem aan!

Vroeg in je zwangerschap tijdens de feestdagen kan af en toe lastig zijn, toch kijk ik met een grote glimlach terug aan die onhandige acties. Ze zijn gevormd tot mooie herinneringen.

Heb jij ook zo’n leuke herinnering? We horen graag hoe jij dit hebt aangepakt! En wensen jullie natuurlijk hele mooie feestdagen en een gelukkig en vruchtbaar nieuwjaar!

Zwanger tijdens de kerst